МИОФАСЦИАЛЕН РИЛИЙЗ

Фасцията, е непрекъснатта триизмерна  паяжиновидна тъкан, която обвива и свързва всички мускули, мускулни влакна и снобчета, сухожилия, вътрешни органи и осъществява връзката между всички тях. Тя е структура без начало и край и в нея са разположени  кръвоносни, нервни, лимфни съдове и рецептори.

При недостатъчно движение, намалена влажност, възпалителни процеси, травма, операция, повишена киселинност на тялото и др., фасциалните слоеве загубват плъзгаемоста си, слепват един към друг, уплътняват се, появяват се сраствания. Това ограничава физиологичното движение на мускулите, променя статиката на тялото и динамиката на движение, като създава компенсаторни хронично пренатоварени зони, притиска кръвоносни съдове, нервни стволове, рецептори нарушaва лимфопотока,  причинява поява на болка, нарушено хранене на тъканите.

Фасцията има способността да  “запаметява” тези състояния в тъканта и създава хронични проблеми не само на опорно-двигателният апарат, а и на работата на вътрешните органи и ситеми.

Миофасциален релийз – представлява мануална терапия, базирана на меки техники за работа с тъканите за освобождаване, отпускане на фасцията, разлепване на слоевете и освобождаване на притиснати структури и постигане на нервно-миофасциална координация.

Чрез миофасциален рилийз имаме възможност да коригираме статиката на тялото – неправилна стойка, неправилно разпределение на центъра на тежестта на тялото и изкривявания, причинени от дисбаланс на меките тъкани.

Чрез Миофасциален рилийз коригираме патологични (неправилни/компенсаторни) движения и създаваме “нови” кинетично правилни модели на движение за тялото без болка и ограничения.